Vrijloop-kraam-opfokhok

Naast de unieke Terra is er nog iets bijzonders te zien in onze stal en dat is ons zelf ontworpen vrijloop-kraam-opfokhok. Bij ons lopen de zeugen in het kraamhok vrij rond bij de biggen EN blijven de biggen nadat ze gespeend worden in het zelfde hok.

D.w.z. als de biggen 4 a 5 weken oud zijn kunnen ze op eigen benen staan en gaat de zeug bij ze weg. De biggen blijven dan lekker relaxed samen met hun broertjes en zusjes in hun vertrouwde hok waar ze ook geboren zijn.

Inmiddels heeft ons zelf ontworpen hok als MultiFarrow op de toonaangevende vakbeurs Eurotier 2022 gestaan. Onze stal wordt door veel collega varkensboeren in binnen- en buitenland nagebouwd en daar zijn we stiekem ook best wel trots op!

Ontstaan MultiFarrow

In 2012 hebben we meegewerkt aan een pilotproef met loslopende zeugen in de kraamstal. samen met andere ProDromi-farmers zijn we op zoek gegaan naar het ideale los-loop-kraamhok. Voor ons resulteerde deze zoektocht zich in een eigen ontworpen kraamhok, die uiteindelijk onder de naam MultiFarrow in de markt gezet werd. 

Wij zagen daar (voor zowel de dieren als voor onszelf) de meerwaarde van in. Naast plezier voor het dier wilden we ook het werkgemak, de efficiëntie en de veiligheid van onze medewerkers en onszelf niet uit het oog verliezen. Om dit optimaal te kunnen combineren hebben we hier voor onszelf uitgebreid onderzoek naar gedaan alvorens we de huidige vrijloop-kraam-opfok stal hebben gebouwd. In augustus 2014 hebben we een ´test-kraamafdeling´ met zes verschillende vrijloop-kraam-opfokhokken gebouwd. Zodat we ZELF uitgebreid konden uitzoeken wat voor ons bedrijf en onze zeugen het beste werkt. 

Pluspunten van ons vrijloop-kraam-opfokhok

– zeug al paar dagen na geboorte los in kraamhok
– biggen veilig in biggennest
– microklimaat voor biggen
– biggen alle vrijheid tijdens het zogen
– overzichtelijk
– interactie zeug en biggen
– contact met buurvrouw
– biggen leren eten van de zeug
– arbeidsgemak voor verzorger
– relaxed werken
– bij ons blijven de biggen na de geboorte bij hun broertjes en zusjes in het hok waar ze ook geboren zijn

….geen stress / geen speendip!!

Vanuit de skybox is ons vrijloop-kraam-opfokhok goed te zien. De skybox geeft een prachtig zicht op de dieren in de eerste afdeling en is op afspraak te bezoeken. Inmiddels hebben al vele collega zeugenhouders en andere geïnteresseerden hier gebruik van gemaakt.