Terra

De Terra ( T-lijn) is rond 1970 ontstaan door het kruisen van het Hampshirevarken met het Saddlebackras, het zogenaamde Schwäbisch-Hällische ras. Daarna is zij door kruisingen van familielijnen uitgegroeid tot de prachtige zeug zoals zij op dit moment is. Op de foto hiernaast ziet u de Terra met haar karakteristieke tekening: zwart met een witte band om de voorhand.

Voor de fokkerij van een Topigs 50 vermeerderings zeug is de genetica van een Terra (T-lijn) nodig. Zonder Terra is er geen Topigs 50. Wereldwijd zijn er momenteel slechts 300 zuivere Terra fokzeugen. Om de Terra te behoeden van uitsterven doen we er alles aan om haar meer bekendheid te geven. Daarom deze speciale pagina voor een speciaal varkensras.

In de tijd dat fokkerijexpert Henk Slaghuis deze lijn gefokt heeft Harrie ook kennisgemaakt met de Terra als ouderlijn van de Topigs50 vermeerderingszeug. In de jaren daarna heeft ons bedrijf zich altijd met volle overgave ingezet voor het behoud van de Terra. Hoe deze unieke genetische lijn tot stand gekomen is, leest u hier.

Ook Stella is fan van de Terra ze noemt ze: ‘een varken met een bivakmuts

Exterieur

De Terra is zeer uniform. De zeugen zijn krachtig en sterk gebouwd, met een gesloten voorhand, een sterke bovenbouw, voldoende ruime, hellende, droge achterstellen en redelijk sterk zwaar beenwerk. De koppen zijn gemiddeld genomen lang met opstaande oren.
De dieren vertonen een goede bespiering met veel volume. De kleur is in het algemeen zwart met een witte band om de voorhand. 

Dankzij de terra: klaar voor de toekomst

De nabije toekomst vraagt om robuuste veerkrachtige varkens met een sociaal en rustig karakterDe Terra en de Topigs 50 vermeerderingszeugen kunnen met hun eigenschappenpatroon een zeer belangrijke bijdrage leveren aan deze eisen.

Met name de Terra (zuivere lijn) zorgt dat deze eigenschappen worden doorgegeven aan de Topigs50 vermeerderingszeug

Het succes van een vrijloop kraamhok wordt mede bepaald door het karakter van de zeug. Dit rustige karakter van de zeug is in een vrijloopkraamhok extra belangrijk voor de veiligheid van de kraamstalverzorger. 

En wanneer de dieren in grotere groepen gehouden worden dan is het sociale en rustige gedrag ook van erg groot belang.